Puu- ja köögivilja klassifikatsioon

iDevice ikoon

Lugemine

VÄRSKED PUUVILJAD, MARJAD, PÄHKLID

Puuviljad, marjad ja pähklid, lühemalt öelduna lihtsalt puuviljad liigitatakse:

  • seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia);
  • luuviljalisteks (kirsid, murelid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid);
  • eksootilisteks ehk e troopilisteks ja subtroopilisteks viljadeks (tähtvili, annoona, dattel, guaav, jt);
  • tsitrusviljadeks (apelsin, mandariin, sidrun);
  • marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt);
  • pähkliteks (kreeka-, sarapuu-, seeder- ja india pähkliteks, mandlid, arahhis jne).

 

KÖÖGIVILJAD

Köögiviljade klassifitseerimine taime söödava osa järgi:

  • sibulköögiviljad–sibul, küüslauk, murulauk, porrulauk;
  • juurviljad –porgand, pastinaak, peet, redis, kaalikas, naeris, juurseller, rõigas;
  • kaunviljad–hernes, lääts, uba;
  • viliköögiviljad–tomat, kurk, kabatšokk, kõrvits, arbuus, harilik paprika, baklažaan,  avokaado, oliiv;
  • lehtköögiviljad–kapsas, spinat, salat, petersell, till, hapuoblikas, sigur, rukola;
  • varsköögiviljad–rabarber, nuikapsas, lehtpeet, varsseller, spargel;
  • mugulköögiviljad–kartul, maapirn, bataat;  
  • õisikköögiviljad–spargelkapsas, lillkapsas, artišokk jne;



Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 License